Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Japán Ételek

2009.12.25

Japán miszoleves tofuval

 

Hozzávalók:

2 evőkanál étolaj, 3 szelet friss gyömbér, 1 db vöröshagyma, 2 db sárgarépa, 2 szál zellerszár, egynegyed fej káposzta, 5 pohár víz (1,25 liter), 4 evőkanál miszopaszta (ázsiai élelmiszereket árusító boltokban beszerezhető), 2 szál újhagyma, 1 evőkanál szezámolaj, 1 csomag tofu.

 

Elkészítés:

Forrósítsuk fel az olajat egy fazékban, adjuk hozzá a finomra összevágott vöröshagymát, a felszeletelt gyömbért, és pároljuk addig, míg a hagyma üveges nem lesz. Tegyük bele az ujjnyi csíkokra vágott zöldségeket, és további kevergetés mellett pároljuk még pár percig. Öntsük fel a vízzel, és főzzük 10 percig.

Vegyük le a tűzről, majd egy kis tálkába merjünk ki a kész levesből, tegyük bele a miszót, és egy kanál segítségével keverjük csomómentesre. Öntsük vissza a levesbe, keverjük el benne, majd adjuk hozzá a kis kockákra vágott tofut A miszóval már nem szabad tovább főzni.

Tálaljuk kis levesestálkába, csorgassunk a tetejére szezámolajat, és szórjuk meg frissen összevágott újhagymával.


Elkészítési idő: 0-20 perc

Elkészítési módja: főzés

Jellemzők: leves, vegetáriánus, japán

Forrás: Kaldeneker György receptjei

Forrás: http://www.noilapozo.hu/receptkereso/japan_miszoleves_tofuval

 

 

 

Zöldséges szusi


Hozzávalók:

1 pohár szusi rizs (japán rövidszemű rizs), 1 dl rizsecet, 3 evőkanál cukor, só.
A töltelékhez: 1 csomag tengeri algapapír (nori - ázsiai boltokban kapható), 1 avokádó, 1-1 db színes kaliforniai paprika.


Elkészítés:

A rizst többször mossuk meg hideg vízben, csepegtessük le, tegyük egy lábasba. Annyi vizet öntsünk rá, hogy ellepje, majd lassú lángos állandó kevergetés mellett főzzük. Ízesítsük sóval. Ha a főzőlevét elfőtte, pótoljuk kevéske vízzel. Addig főzzük, míg a rizsszemek puhák nem lesznek. A rizsecetet tegyük kis lábasba, adjuk hozzá a cukrot, majd forraljuk fel. Óvatosan keverjük a megfőtt és még forró rizshez. Hagyjuk állni addig, míg langyosra nem hűl. Az avokádót vágjuk kétfelé, a magját vegyük ki, hámozzuk meg, ujjnyi csíkokra vágjuk fel. Ugyanúgy a színes paprikákat is. Egy tengeri algalapra tegyünk a megfőtt rizsből, tetejére a zöldségeket és mintha rétest készítenénk, göngyöljük fel. Kezünkkel szorosan nyomjuk össze. Vigyázzunk arra, hogy a töltelékből mindenhol egyformán legyen. Ha elkészült, éles késsel szeleteljük fel, tálaljuk kis tálakra, savanyított gyömbért, japán zöldtormát (vasabit) és szójaszószt kínáljunk.


Elkészítési idő: 40-60 perc

Elkészítési módja: főzés

Jellemzők: zöldségétel, vegetáriánus, japán

Forrás: Kaldeneker György receptjei

Forrás: http://www.noilapozo.hu/receptkereso/zoldseges_szusi

 

Thai wokparádé

 

Hozzávalók:

60 dkg marhalapocka, 20 dkg tészta, 3 szál sárgarépa, 1 szál póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg gomba, 1 db zellergumó, 1 dl olaj, 1/2 dl szójaszósz, 2 dl húsleves (kockából), őrölt gyömbér, őrölt kömény, só.

 

Elkészítés:

A tésztát enyhén sós vízben félpuhára főzzük, leszűrjük. A megmosott és vékony csíkokra vágott marhahúst kevés előhevített olajon, a wok edény szélén (ahol a hő alacsonyabb) pirítjuk. Hozzáadjuk a megtisztított, alaposan megmosott és kissebre darabolt sárgarépát és zellergumót. Tovább pirítjuk. Ízesítjük kevés őrölt gyömbérrel, köménnyel, sóval, áttört fokhagymával. Felengedjük szójaszósszal, és beletesszük a megmosott , felkarikázott póréhagymát és a cikkekre vágott gombát. Végül adjuk hozzá a tésztát, felöntjük a húslevessel, majd előbb picit pároljuk, majd végül készre pirítjuk.

 

Elkészítési idő: 40-60 perc

Elkészítés módja: párolás

Jellemzők: húsétel, ázsiai

Forrás: www.noilapozo.hu/receptkereso/thai_wokparade

 

  Zöldséges miszóleves

Hozzávalók (4 személyre) :

2 evőkanál miso, 1 liter víz, 1 evőkanál zöldségpor (pl.: vega-mix) , 1 csomag retek, fél teáskanál gyömbér, negyed  algalap, 1 szál kisebb sárgarépa, só

Elkészítés:

Főzzük a miszót 3 evőkanél vízben addig, amíg teljesen feloldódik, majd öntsük hozzá a maradék vizet és zöldségport. Pucoljuk meg a répát, karikázzuk fel vékonyan. Az algalapot vágjuk ollóval keskeny csíkokra. Mossuk meg és felezzük el a retket. Adjuk a leveshez a retket, a répát és a gyömbért, és főzzük kb. 4 percig. Sózzuk ízlés szerint, Osszuk szét az algacsíkokat négy tálkába, majd merjünk rá a levesből.

Rántott csirke Japán módra

 

Hozzávalók (4 személyre) :

4 csirkecomb, 2 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál reszelt fokhagyma, 1 evőkanál reszelt gyömbér, 1 nori algalap, 3 evőkanál kukoricakeményítő, 2 citrom, só és bors

Elkészítés:

Csontozzuk ki a csirkét, és vágjuk apró darabokra. Az algalapot ollóval szabdaljuk kis csíkokra. A citrom kivételével keverjük össze a hozzávalókat egy nagy tálban, majd egy órát hagyjuk őket állni, hogy az ízük össze érjen. Forró olajban, lassú tűzön süssük aranybarnára a csirkecombokat. Ha elkészültek, szedjük ki, és papírtörlővel itassuk le róla a felesleges olajat. A húst vékonyra szeletelt citromkarikákkal tálaljuk.

 

Temaki uborkával, tigrisrákkal és kaviárral

 

Hozzávalók ( 4 személyre) :

1 uborka, negyed érett avokádó, 1 teáskanál citromlé, 20 dkg kész szusi rizs, 2 pirított nori algalap, 4 friss tigrisrák, 4 teáskanál vörös halikra , 1 teáskanál wasabi

 

Elkészítés:

Az uborkát mossuk meg, majd szeleteljük vékony csíkokra. Hámozzuk meg az avokádót, hosszában vágjuk négyfelé. Locsoljuk meg citromlével. Pucoljuk meg a tigrisrákokat, és távolítsuk el a belső részeit. Keresztben felezzük meg a nori lapokat. Nedves kézzel formáljunk meg 4 rizsgombócot. Csavarjunk az algalapból temaki sushit, ügyesen töltsük bele a rizst, majd a wasabit, az avokádó szeletekkel , az uborka csíkokat és a tigrisrákokat.

Japán pörkölt

 

Hozzávalók (4 személyre) : 

50 dkg sertéshús (dagadó), 3 nagy fej vöröshagyma, 4 cikk fokhagyma, 1 kis doboz paradicsom püré, 0,5 dl szójaszósz, 3 evőkanál méz, 1 kiskanál cseresznyepaprika krém, őrölt bors, 2-3 evőkanál olaj, só

 

Elkészítés:

A forró olajon megfuttatjuk a finomra vágott hagymát, majd rátesszük a megmosott, kis kockákra vágott húst. Ráöntjük a szójaszószt és a fedő alatt, gyakran megkeverve puhára pároljuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a paradicsompürét, a mézet és a paprika krémet.  Kevéd borsal fűszerezzük,szaftjára lesütjük, kicsit megpirítjuk.  Melegen tálaljuk.

Elkészítési idő: 00:15

Főzési idő: 01:00

Forrás: www.serpenyo.hu/recept/japan_porkolt/2854.recept